0
Kolejne przysmaki w elitarnym gronie
kielce, 23 mar 2012 - Radio Plus
W Hotelu Łysogóry miała miejsce uroczystość wręczenia certyfikatów dla nowych członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Restauracje, winnica, cukiernia, pasieka – łącznie aż piętnaście podmiotów o charakterze kulinarnym zostało zaproszonych do tego elitarnego grona.
Co trzeba uczynić, by znaleźć się wśród nowych członków? Odpowiada Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. – Trzeba znaleźć produkt, który ma zamocowanie w historii województwa, wielopokoleniowy, który wyróżnia się walorami smakowymi, jakością, wyjątkowością i rzadkością, kładziemy nacisk na to, by to były produkty ekologiczne.
Co trzeba uczynić, by znaleźć się wśród nowych członków? Odpowiada Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. – Trzeba znaleźć produkt, który ma zamocowanie w historii województwa, wielopokoleniowy, który wyróżnia się walorami smakowymi, jakością, wyjątkowością i rzadkością, kładziemy nacisk na to, by to były produkty ekologiczne.
– Rozdrobnienie naszych gospodarstw powodujje, że świętokrzyskie potrawy są niepowtarzalne – dodaje Żołądek.