Smaki regionów, Tokarnia
XI EDYCJA KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” NA NAJLEPSZY REGIONALNY I LOKALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY oraz NA NAJLEPSZE DANIE I POTRAWĘ REGIONALNĄ I LOKALNĄ
Uprzejmie informujemy, iż rozpoczęliśmy XI edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną.
Historia i dorobek konkursu
Dziesięć lat temu Izabella Byszewska, wówczas redaktor naczelna tygodnika „Gospodyni”, szukając sposobu promocji polskich regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, wymyśliła konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” i zaprosiła do współpracy Fundację Fundusz Współpracy Agrolinia 2000” (następnie Fundacja Fundusz Współpracy Program „Agro Smak 2”) i Redakcję Rolną Programu I Polskiego Radia, a do współpracy w terenie – ośrodki doradztwa rolniczego z całego kraju. Powołana została Kapituła Konkursu, w skład której weszli m.in. red. Izabella Byszewska („Gospodyni”), red. Jan Zwoliński (Polskie Radio Pr. I), Marek Gąsiorowski (Fundacja Fundusz Współpracy), dr Barbara Ogrodowska (Państwowe Muzeum Etnograficzne), dr Aleksandra Swulińska-Katulska (Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu), dr Grzegorz Russak (Dom Polonii w Pułtusku). Konkurs miał zasięg ogólnopolski i już w pierwszej edycji wzbudził duże zainteresowanie, znacznie przewyższające oczekiwania organizatorów.