Bida i szewskie targańce w Kaniowie
Finał odbędzie się 23 czerwca nad zalewem w Kaniowie w gminie Zagnańsk.
Swoje receptury zdradzą koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe i właściciele gospodarstw agroturystycznych, w konkursie wezmą też udział osoby indywidualne mieszkające na terenie powiatu kieleckiego.
Wśród ocalonych od zapomnienia dań są m.in. dziadajka z zocirko, babski bigos, jaglani kostomłockie, bida, kałmuki babuni, ciasto z dyni – banio cek, szewskie targańce, rzodkie z łobodą, lemieszka na jagłach, rwaniec czy pyzulkowa mocacha.
- Celem konkursu jest promocja regionalnej kuchni – mówi wicestarosta kielecki Zenon Janus. – Podobnie jak i w ubiegłych latach jury oceni walory smakowe, estetykę i formę podania potrawy, pochodzenie i oryginalność receptury.
Przewodniczącym jur będzie Mirosław Ciołak- szef kuchni hotelu „Tęczowy Młyn”, potrawy oceniać będą również m.in. wiceprzewodniczący Rady Powiatu – Renata Janik oraz Jan Cedro. Zwycięzcy konkursy otrzymają statuetki „Baby”.
Impreza odbywać się będzie podczas Dni Zagnańska, rozpocznie się w sobotę o
godz. 13.
Wszystkie konkursowe przepisy znajdziemy wkrótce w przygotowywanym przez powiat specjalnym wydawnictwie.