Wypożyczalnia samochodów Kielce
0

Bida i szewskie targańce w Kaniowie

24 dania będą walczyć o nasze podniebienia podczas piątej już edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Finał odbędzie się 23 czerwca nad zalewem w Kaniowie w gminie Zagnańsk.


Swoje receptury zdradzą koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe i właściciele gospodarstw agroturystycznych, w konkursie wezmą też udział osoby indywidualne mieszkające na terenie powiatu kieleckiego.
Wśród ocalonych od zapomnienia dań są m.in. dziadajka z zocirko, babski bigos, jaglani kostomłockie, bida, kałmuki babuni, ciasto z dyni – banio cek, szewskie targańce, rzodkie z łobodą, lemieszka na jagłach, rwaniec czy pyzulkowa mocacha.

- Celem konkursu jest promocja regionalnej kuchni – mówi wicestarosta kielecki Zenon Janus. – Podobnie jak i w ubiegłych latach jury oceni walory smakowe, estetykę i formę podania potrawy, pochodzenie i oryginalność receptury.


Przewodniczącym jur będzie Mirosław Ciołak- szef kuchni hotelu „Tęczowy Młyn”, potrawy oceniać będą również m.in. wiceprzewodniczący Rady Powiatu – Renata Janik oraz Jan Cedro. Zwycięzcy konkursy otrzymają statuetki „Baby”.


Impreza odbywać się będzie podczas Dni Zagnańska, rozpocznie się w sobotę o
godz. 13.
Wszystkie konkursowe przepisy znajdziemy wkrótce w przygotowywanym przez powiat specjalnym wydawnictwie.

Komentarze (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Skomentuj




Jeśli chcesz by przy Twoim komentarzu pojawiło się zdjęcie, zarejestruj się w Gravatarze.

*
= 5 + 1