Wypożyczalnia samochodów Kielce
0

Pysznie w skansenie…

Już w najbliższą niedzielę (17 czerwca 2012 r. w godz. 11.00-17.00) zapraszamy do Parku Etnograficznego w Tokarni na wielki regionalny finał XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy.

W tegorocznej edycji komisja zakwalifikowała do konkursu rekordową liczbę produktów – aż 50. Będą one startowały w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje oraz inne produkty. O miano najlepszego produktu ubiegać się będą m.in.: gęś kielecka, szynka z Broniny, twaróg z Pierzchnicy, lody śmietankowo-truskawkowe od Trepki, chleb wąchocki, dżem z rabarbaru, blaszoki z Kikowa, gumułki koprzywnickie, pasternak pińczowski oraz śliwowica. Jak co roku, w komisji zasiądą członkowie krajowej kapituły konkursu – przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która jest głównym organizatorem konkursu na szczeblu krajowym. Finał wojewódzki organizowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego we współpracy ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w naszej narodowej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według niezmienionych receptur. Konkurs jest również sposobem na ocalenie ich od zapomnienia, zanim zostaną wyparte przez dominującą na rynku przemysłową żywność.

Konkursowi towarzyszyć będą występy Kapeli Świętokrzyskiej i zespołu folkowego Góralska Hora. Atrakcją będzie pokaz obrzędowy „Wesele wójtowej córki” w wykonaniu zespołu Leśnianie z prezentacją strojów ludowych charakterystycznych dla Regionu Świętokrzyskiego. Zapraszamy na degustację przepysznej zalewajki świętokrzyskiej oraz do obejrzenia pokazów rzemieślników reprezentujących ginące zawody. Przez całą imprezę trwać będzie jarmark produktów regionalnych w tym pochodzących od producentów Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Będzie on doskonałą okazją do spróbowania m.in. gęsich żołądków z Rakowa czy kamedulskich specjałów z Rytwian i do zakupienia najlepszej jakości miodów, wędlin, serów i pieczywa, a także świeżych owoców z Sandomierszczyzny oraz ekologicznych przetworów.

Komentarze (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Skomentuj




Jeśli chcesz by przy Twoim komentarzu pojawiło się zdjęcie, zarejestruj się w Gravatarze.

*
= 5 + 7