Wypożyczalnia samochodów Kielce
0

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

dziedzictwo plakat.indd Muzeum Wsi Kieleckiej
zaprasza na
Finał Wojewódzki XIII Edycji Konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

Park Etnograficzny w Tokarni
16 czerwca 2013
godz. 11.00 – 17.00

Perliczka dworska z Kikowa, pieczeń Wincentego z Kunowa, powidła lubaszkowe z Sorbina , podpiwek nieprowicki, opatowskie ciasteczka pokrzywowe, podpłominie, chłopski marchwiorz z Bogorii, Ściaw na sadle – to tylko niektóre produkty zakwalifikowane do finału regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W tym roku z województwa świętokrzyskiego zakwalifikowało się aż 52 produkty, które startują w czterech kategoriach : produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Werdykt jury zostanie ogłoszony w najbliższą niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni.

Konkursowi towarzyszyć będzie kiermasz potraw tradycyjnych przygotowany przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie, pokazy ginących zawodów oraz występy na scenie. Dla naszych gości zagrają i zaśpiewają : Dzierzgowianie, Wilkowianie i Kopcowianki. Na scenie wystąpi także utytułowana kapela góralska z Żywca „Jontki’. Zapraszamy uczestników pikniku do udziału w konkursach, w których do wygrania będą kosze pełne tradycyjnych produktów świętokrzyskich.

Komentarze (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Skomentuj




Jeśli chcesz by przy Twoim komentarzu pojawiło się zdjęcie, zarejestruj się w Gravatarze.

*
= 3 + 6