0
Zgotują wizytówkę regionu
kielce, 14 maj 2012 - Radio Plus
Trwa konkurs dla gospodarstw agroturystycznych i restauratorów na świętokrzyską potrawę ‘regionalną’.
Uczestnicy będą mieli szanse nie tylko na nagrody i zaprezentowanie swojego kunsztu, ale przyczynią się do promocji dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego, szerzenia wiedzy o produktach tradycyjnych i żywności wysokiej jakości, co jest głównym celem przedsięwzięcia.
Uczestnicy będą mieli szanse nie tylko na nagrody i zaprezentowanie swojego kunsztu, ale przyczynią się do promocji dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego, szerzenia wiedzy o produktach tradycyjnych i żywności wysokiej jakości, co jest głównym celem przedsięwzięcia.
Zwycięzców poznamy podczas Targów EcoFamily w Targach Kielce. Wtedy przekonamy się, jak najlepsi wykorzystują tradycyjną lokalną recepturę lub lokalne surowce wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych z Województwa Świętokrzyskiego oraz pochodzące od producentów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Potrawy przygotowane muszą być w całości ze składników naturalnych (a więc bez użycia wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników czy środków zapachowych).